Mi a megtérés?

Az élet döntések sorozata

 

Abba, hogy megszülettünk, igazából semmilyen beleszólásunk nem volt. Jobb esetben a szüleink döntöttek úgy, hogy akarnak bennünket. Azonban, ahogy telnek az évek, egyre több a döntési helyzet és egyre inkább magunknak kell meghoznunk a döntéseket, viselve azok minden következményét. Ez mindenféle hittől függetlenül így van.

Jézus a következőket mondja:

Menjetek be a szoros kapun! Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik azt megtalálják.”

Az életet azért is jó egy úthoz hasonlítani – van is egy ilyen kifejezésünk, hogy „életút” – mert minden út valahonnan valahová halad. Így van ez a mi életünkkel is; azzal a különbséggel, hogy a múló – és sajnos véges – időt nem tudjuk visszafordítani. Ugyanígy, az (élet)úton sem tudunk visszafordulni, legfeljebb az irányt módosíthatjuk. Ugyanakkor az idő múlásával a múltunk is egyre nagyobb lesz, a jövőnk és a lehetőségeink viszont egyre inkább szűkülnek.

 

A szabad akarat

 

Ahogy a születésünkről, úgy arról sem tehetünk, hogy Isten szabad akaratot, szabad döntést adott az embernek, legalábbis a földi pályafutása alatt. A Biblia legelején, már az édenkertben ott a jó és gonosz tudásának fája - és az ember szabadon dönthetett, hogy az Istennek való engedelmességet, vagy a saját akaratát követi.

Ádám és Éva a saját akaratát követte és Isten ezt a mai napig tiszteletben tartja. Ahogy minden egyéb emberi gonoszságot is: árulást, kegyetlenséget, harcot és háborút, amit az emberek egymással szemben, saját önző céljaik érdekében követnek el. A bajok, problémák forrása tehát nem Isten, hanem az ember saját döntéseiből fakadó engedetlenség, lázadás.

 

A megtérés

 

A jó hír, hogy dönthetsz úgy is, hogy a teremtő Istened felé fordulsz. Kinyilváníthatod mindenki előtt, hogy Isten igazságával azonosulsz, elutasítod az emberek gonoszságát, belépsz azon a bizonyos szoros kapun, elindulsz azon a keskeny úton, amiről Jézus beszélt, amely nehezebb ugyan, mert nem a saját vágyaid kiélése szerint, hanem Isten akarata szerint élsz.

A megtérés a keskeny úton való elindulást jelenti. De amint elindulsz és más keresztények előtt egy imában kinyilvánítod Isten felé ezt a szándékodat, a bűneidtől való elfordulást, abban a pillanatban örök életet kapsz Istentől, Jézus Krisztus által. Ettől a ponttól fogva a halál csak egy állomássá válik az örök élet valóságában. Még akkor is, ha nagyon sok rossz és gonosz dologból csak később, évek alatt leszel képes megváltozni. Mert ha egyszer elindultál ezen a keskeny úton, minden segítség adva van ahhoz, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonló ember válhasson belőled.

 

Érdekel mi a megtérés? Lapozz ide.

Érdekel, hogy a megtérés után, hogyan tovább? Lapozz ide.