Kamaszkor

Talán a kamaszkor az egyik legrettegettebb korszak a szülők és tanárok számára, de a társadalom is nehezen tolerálja a kamaszok jellegzetes viselkedését.

A viszonylag kiegyensúlyozott gyermeki lét, a testi és lelki változásokkal szinte felborul. Ennek a korszaknak a velejárója, hogy a tinédzserek általában minden ellen lázadni kezdenek, vitatkoznak és kérdőre vonnak mindent és mindenkit. A kapcsolataikat bandákban élik meg, viselkedésükkel és külsejükkel a társadalmi normákat feszegetik.

Miközben önmaguk ugyanúgy küzdenek ezzel az időszakkal, mint mi ővelük. Tele vannak ellentmondással, hiszen egyszerre érzik magukat gyereknek és felnőttek is. A felnőttéválás határához érkezve nehéz eldönteniük, ők igazából hova is tartoznak. Az addigi gyermeki testük női és férfi jelleget ölt, ezzel egy időben pedig szembesülnek a női-férfi szerepekkel is. A hormonális változások óriási érzelmi hullámzásokkal járnak, melyet gyakran ők maguk sem értenek. Saját magukkal kapcsolatban tele vannak kétkedéssel és kérdésekkel: ki vagyok? Honnan jövök? Mit akarok az életben?

Ebben az életszakaszban szerzett élettapasztalatok, kapcsolatok és élmények meghatározzák, hogy valaki milyen felnőtté válik. A feléjük tanúsított feltétlen elfogadásunk és szeretetünk segíthet nekik kinyílni felénk, hogy belássunk a gyakran tüskés, érthetetlen külsőjük mögé. Ez az elfogadás segít megismerhetővé tenni az őszintén küzdő-kereső lényüket. Amikor ez felszínre kerül, akkor végtelenül szerethetővé válnak és engedik, hogy kísérőik legyünk ebben a küzdelmekkel teli korszakban.

A gyülekezetben működő ifjúsági klub túl azon, hogy bibliai elvek alapján segíti az eligazodást a fent leírt nehéz időszakban, számos barátság vagy akár későbbi jegyesség kialakulásának a színhelye is.

Számunkra óriási élmény az évek múlása során megfigyelni azt a folyamatot, ahogy a kisgyermekeinkből olyan Krisztust követő felnőttek válnak, akik a párjukat megtalálva a családjukban is átadják ezeket az értékeket a következő generáció számára is.