Kőszikla Baptista Gyülekezet - Kőszikla Baptista Gyülekezet

COVID-19

 
 
  Array
  (
    [0] => Array
      (
        [id] => 714
        [youtubelink] => 
        [language_id] => 1
        [title] => Mi idézte elő a koronavírus elszabadulását? 
        [alias] => koronavirus_elszabadulasa_miert
        [place] => 
        [room] => 
        [device] => 
        [type] => image
        [eventfor] => Publikus
        [short_content] => Mi idézte elő a koronavírus elszabadulását? 
        [content] => 

   

   

  Mi idézte elő a koronavírus elszabadulását? 

   

  Szerző: Marshall Segal, desiringGod.org - 2020 március (cikk részletet fordította: Tóth Krisztián)

  Forrás: https://www.desiringgod.org/articles/what-courage-might-corona-unleash 

   

  Az elmúlt néhány napban a koronavírus iránti félelem komolyan emelkedett, mivel az esetek száma és a fertőzött országok száma megsokszorozódott.

   

  Most már több mint 200 ezer (növekszik - jelenleg már duplája, legfrissebb adatok ITT)  esetről számoltak be, több mint 100 országban. Ezrek haltak meg. Az olasz nemzet szinte teljesen bezárult, mint Kína után leginkább sújtott ország. A legnagyobb egyetemek átálltak online oktatásra. (Az USA-ban a Disneyland bezárta kapuit. Az NCAA lemondta a várt márciusi Madness bajnokságot. Az NBA, az NHL és az MLB sokmilliós forgalmával felfüggesztette a bajnokságok idényét. Az Egyesült Államok harminc napig betiltotta az Európából érkező utazások legnagyobb részét. Néhány becslés szerint végső fokon mintegy 200 millió amerikai is fertőzött lehet majd. Ha ez az előrejelzés valósággá válik, és a jelenlegi 3 százalékos halálozási arány fennáll, ez több mint 6 millió halálesetet jelentene csak az Egyesült Államokban.)

   

  Miközben óráról órára többet tudunk meg, sok mindent még mindig nem tudunk (és talán nem is fogunk tudni egy jó ideig, ha egyáltalán valaha megtudunk) a vírusról. Mindez része az egész megdöbbentő hatásának: az ismeretlen szörnyű félelme.

   

  Félelmek félelme

   

  A COVID-19 iránti félelmeink alatt a mélyben a halál iránti félelem lapul, amely az emberek nagy részét, olykor rejtve, de egész életükre rabláncra veri. Jézus azonban azért jött, hogy megszabadítsa mindazokat, akik “a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak.”  (Zsidók 2:15). Mostani napjainkban - történetesen egy világjárvány esetében - C.S. Lewis háborúval kapcsolatos megjegyzései ugyanolyan relevánsak:

   

  Mit okoz a háború [vagy a koronavírus] a halálnak? Természetesen nem teszi gyakoribbá; 100%-unk meghal, és az arány nem növelhető. Mégis ez több korai halálesetet eredményezhet, de nem hiszem, hogy ez az amitől félnénk. . . . A háború azonban mégis tesz valamit a halállal kapcsolatban. Arra kényszerít, hogy emlékezzünk rá. . . . A háború valóságossá teszi számunkra a halált, és erre a múlt nagy keresztényeinek legtöbbje áldásként tekintett.” (“Learning in War-Time” c. tanítás) 

   

  A halál valósága nem változott. Ami az elmúlt néhány hétben, legalábbis néhányunk számára, megváltozott az, hogy most tudatosan gondolkodunk azon, hogy mi fog történni elkerülhetetlenül mindannyiunkkal. Ha hajlandóak vagyunk meghallani és befogadni azt, amit Isten mond a COVID-19-en, egy szörnyű és halálos víruson keresztül, az furcsa és keserédes irgalommá válhat.

   

  Miközben a keresztyének, mint az élet igenlői, komolyan veszik a világjárványt, ennek megfelelően tanácsolják magukat és másokat és megteszik a megfelelő óvintézkedéseket, a COVID-19 figyelmeztetésként szolgál mindannyiunk számára, valamint emlékeztető és megbízás mindazok számára, akik szeretik és követik Krisztust. A halál félelmétől megszabadultak vállalnak-e olyan kockázatot, amit a világon sokan nem tennének, hogy a reményre mutatnak a félelmekkel teltek, fertőzöttek és haldoklók között?

   

  Ami nem pusztíthatja el a testet

   

  Lehet, hogy a világ nagy része süket lesz az isteni figyelmeztetésre egy globális járvány idején. De a menny Ura, aki az univerzum minden atomját és molekuláját irányítja, azt mondja mindenkinek, akinek van füle, hogy hallja:

   

  Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket meg nem ölhetik. Inkább attól féljetek, aki mind a lelket, mind a testet elpusztíthatja a gyehennában.” (Máté 10:28)

   

  Noha a várható halálozási arányok alacsonyabbak, mint a korábbi járványoknál, mint például a SARS vagy a MERS esetében, ez a vírus sokkal tovább és szélesebb körben terjed, vagyis annak ellenére, hogy a százalékos arány alacsonynak tűnik, sok millió ember halhat meg, különösen a köztünk lévő gyengébbek és kiszolgáltatottabbak.

   

  A Máté 10-ben található figyelmeztetés azonban figyelemre méltó ígérettel jár azok számára, akik istenfélők és menedéket találnak Benne. A következő versekben Jézus azt mondja:

   

  Nem úgy van, hogy két verebet adnak egy fillérért, de egy sem esik le közülük a földre Atyátok tudta nélkül? Nektek pedig még a hajatok szála is mind számon van tartva. Ne féljetek tehát: ti sok verébnél értékesebbek vagytok.” (Máté 10:29–31)

   

  Miközben az egészségügyi szervezetek harcolnak a COVID-19 megfékezésével, addig a te mennyei Atyád minden hajszáladról gondoskodik. A világméretű világjárvány felett is uralkodik, és minden szükségünkről gondoskodik. Ha te vagy én - akik Krisztusban vagyunk - meghalunk, az nem azért lesz, mert elfelejtett vagy elhagyott volna minket.

   

  Krisztus messze jobb

   

  Aki az élet ajándékát kapta, ismerte a halál félelmét. Bárki, aki megtalálja a valódi és örök életre vezető keskeny utat, átélte, ahogy Krisztus elveszi a halálfélelmet. Pál apostol, aki sokszor majdnem meghalt a keresztre feszített Úr nyomában járva, kijelenti:

   

  Mert nekem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség. Ha pedig az életben maradás az eredményes munkát jelenti számomra, akkor hogy melyiket válasszam: nem tudom. Szorongat ez a kettő: vágyódom elköltözni és Krisztussal lenni, mert ez sokkal jobb mindennél...” (Filippi 1:21–23)

   

  Ezek a mai idők is tesztelik, vajon mi mondhatjuk-e ugyanezt. Könnyű azt mondani, hogy Krisztusért élni, és meghalni nyereség, amikor Krisztusért élni kevésbe kerül nekünk, és a halál messzinek tűnik. Más dolog ugyanezt mondani, ha a betegség terjed, és mi, vagy valaki, akit szeretünk, hamarosan meghalhat. A halál valóban jó hír azok számára, akik szeretik Jézust? A COVID-19 egy új és sötétebb vászon-hátteret jelent, amelyre Isten újra felfesti igazságait: A halál utáni élet - Vele - messze jobb, mint a legédesebb földi élet.

   

  Maga a halál természetesen nem jobb. Olyan rettenetes ellenség, amit gyűlölünk. De Krisztussal a halál szolga is lesz: ajtó melyen Jézus teljesen megelégítő és vételenül biztonságos jelenlétébe lépünk. Örökre. A halál nem azért nyereség, mert a halál tapasztalata kevésbé valószínű, vagy kevésbé nyomorúságos, hanem azért, amit ad nekünk a halál - azért, Akit ad nekünk - Akihez enged minket a halál. Bátor szeretettel fogunk szembenézni az előttünk álló bizonytalan időszakkal a miatt, hogy már most mit jelent számunkra a halál?

   

  Szabadon kockáztatva

   

  Pál apostol tudta, hogy a halál messze jobb, mint még néhány földi év. De azt is tudta, hogy mennyire fontosak a még megmaradt napjai. Vágyott elköltözni végleg Krisztushoz, „de miattatok nagyobb szükség van arra, hogy életben maradjak. Erről meggyőződve tudom is, hogy életben maradok, és együtt maradok mindnyájatokkal a hitben való növekedésetekre és örömötökre;...”(Filippi 1:24–25). Annak ellenére, hogy Jézussal akart lenni, továbbra is “kiöntötte magát” a körülötte levő lelkekért, dolgozva, áldozatokat hozva és kockázatokat vállalva mások hitbeli fejlődése érdekében.

   

  Vajon a megfelelő pillanatokban az egyház betölti-e a körülötte keletkező szükségeket és ezzel munkálja-e mások Jézusba vetett hitének előrehaladását és örömét? Az ilyen fajta bátor és cselekvő szeretet nem lesz meggondolatlan vagy elutasító, figyelmen kívül hagyva a bölcs állami óvintézkedéseket. Az egyik legszeretetteljesebb dolog, amit most tehetünk; a vírus terjedésének korlátozása és lassítása. De ez a fajta bátorság a elkövetkező hetekben arra is készen áll, hogy lépjen ott, ahol szükséges, amikor kevesek tennék.

   

  Isten “Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített”  nekünk (Efezus 2:10). Ilyen napokat készített számunkra mint amilyenek ezek is. Azt tervezi, hogy megmutatja kedvességének mérhetetlen gazdagságát a keresztyén bátorság egyszerű cselekedetein keresztül a félelem által megbénított és felemésztett világban. Atyánk, Jézus nevében, használd az egyházat! Most van itt az idő! 
  Fordította: Tóth Krisztián (Budaörsi Kőszikla Baptista Gyülekezet)

  [comment] => Mi idézte elő a koronavírus elszabadulását? [html_description] => Mi idézte elő a koronavírus elszabadulását? [html_keywords] => Mi idézte elő a koronavírus elszabadulását? [html_title] => Mi idézte elő a koronavírus elszabadulását? [image_id] => 226 [image_name] => 226 [image_extension] => jpeg [image_orig_filename] => what-courage-might-corona-unleash-sorszn1a-40037b2e5b0b3b089b05eb6d46daa0b8.png.jpeg [image_filesize] => 41665 [image_width] => 800 [image_height] => 450 [image_thumbnail_size] => 800x450 [soundfile_id] => [soundfile_name] => [soundfile_extension] => [soundfile_orig_filename] => [soundfile_filesize] => [page_type_id] => 6 [page_type_name] => News [page_type_alias] => news [list_template] => template_base.php [template] => template_base.php [controller] => ControllerPages [created_by] => Tóth Krisztán [created_at] => 2020-03-23 17:44:36 [date] => 2020-03-23 17:44:36 [view] => articles_view ) [1] => Array ( [id] => 716 [youtubelink] => BJ8XKiaqn3w [language_id] => 1 [title] => Ki a felelős? [alias] => ki_a_felelos [place] => [room] => [device] => [type] => youtube [eventfor] => Publikus [short_content] => Heizer Tamás üzenete [content] =>

  https://youtu.be/BJ8XKiaqn3w?t=1337

  Heizer Tamás üzenete

  [comment] => [html_description] => Heizer Tamás üzenete [html_keywords] => Heizer Tamás üzenete [html_title] => Heizer Tamás üzenete [image_id] => [image_name] => [image_extension] => [image_orig_filename] => [image_filesize] => [image_width] => [image_height] => [image_thumbnail_size] => [soundfile_id] => [soundfile_name] => [soundfile_extension] => [soundfile_orig_filename] => [soundfile_filesize] => [page_type_id] => 6 [page_type_name] => News [page_type_alias] => news [list_template] => template_base.php [template] => template_base.php [controller] => ControllerPages [created_by] => Zoltán Szabados [created_at] => 2020-04-06 17:31:57 [date] => 2020-04-06 17:31:57 [view] => articles_view ) [2] => Array ( [id] => 717 [youtubelink] => [language_id] => 1 [title] => Isten mindenkit hazaküld - Durkó István [alias] => isten_mindenkit_hazakuld___durko_istvan [place] => [room] => [device] => [type] => youtube [eventfor] => Publikus [short_content] => Isten mindenkit hazaküld - Durkó István [content] =>

  https://www.youtube.com/watch?v=AZ1C3RTV0D8&t=136s

  Miért kell bezárkózva otthon lenni heteken keresztül 60-90-vagy 120 négyzetméteren? Erre ad választ a prédikáció! Isten mindenkit hazaküld!

  [comment] => [html_description] => Isten mindenkit hazaküld - Durkó István [html_keywords] => Isten mindenkit hazaküld - Durkó István [html_title] => Isten mindenkit hazaküld - Durkó István [image_id] => [image_name] => [image_extension] => [image_orig_filename] => [image_filesize] => [image_width] => [image_height] => [image_thumbnail_size] => [soundfile_id] => [soundfile_name] => [soundfile_extension] => [soundfile_orig_filename] => [soundfile_filesize] => [page_type_id] => 6 [page_type_name] => News [page_type_alias] => news [list_template] => template_base.php [template] => template_base.php [controller] => ControllerPages [created_by] => Zoltán Szabados [created_at] => 2020-04-06 18:40:25 [date] => 2020-04-06 18:40:25 [view] => articles_view ) )
 • Isten mindenkit hazaküld - Durkó István
 • Heizer Tamás üzenete
 • Mi idézte elő a koronavírus elszabadulását?