ÜNNEPEINK - ilyen volt a karácsony és a szilveszter a Kősziklában

ÜNNEPEINK - ilyen volt a karácsony és a szilveszter a Kősziklában

A Kőszikla gyülekezet sajátossága a nem szűnő baráti, családi hangulat, ami az ünnepek alkalmával különösen meghittebb a hétköznapokhoz képest. Idén a karácsonyt két lépésben éltük meg együtt, az ünnep előtti vasárnapon és a karácsony első napján tartott istentiszteleteken. Az első alkalommal inkább a gyermeki lelkületünkön, a mesevilágon keresztül, míg 25-én a komolyzenén át vezetett az utunk Isten, és Jézus felé.

Az ünnep előtti vasárnapon, december 20 – án kisebb mesefilm részletet néztünk meg együtt. A kisebb gyerekek szavaltak a rendhagyó igehirdetésen, a nagyobbak a karácsonyi csodáról játszottak színdarabot. S egy Mickey egér rajzfilm részletet néztünk a közelgő szenteste, Jézus megszületésének tiszteletére.  (na igen, még Walt Disney is tud meglepetést szerezni nekünk) 

Jézus születésnapját egy óriási téglalap alakú csokoládétortával ünnepeltük az alkalom végén. A gyerekek csillogó szemekkel fogyasztották a finomságot, nézték a karácsonyfát, a felnőttek is elérzékenyültek. Az Istentisztelet után a hazasietés is elmaradt, aki csak tehette maradt még beszélgetni.

December 25 –én, a zenés karácsonyon elhangzott Illési Erika - hegedű, Heizer Zsófia - zongora, és Fejérvári Zsolt - nagybőgő előadásában az Adeste fideles, J.S.Bach G-dúr gambaszonátájának III. és IV. tétele. 
J.S.Bach F - dúr kétszólamú invenció és J. Haydn: Jákob álma zongorás trióban. 

A kamarazenét a bizonyságtételek szakították meg, igazi karácsonyi csodákról, az Úrjézus gondosságáról, a hit erejéről győződhettünk meg. Illés Erika  gyermekkori karácsonyi emlékeit osztotta meg velünk, melyeket régen eltemetett magában, de most mégis felszínre hozta, hogy feltegye a kérdést önmagának és a gyülekezetnek: Mit felelsz a gyermekednek, ha egyszer megkérdezi tőled, miért ünnepled úgy a karácsonyt ahogy, és miért pont úgy? - sokan gondolkodtunk el ezen. Hagyományainkon, emlékekeinken, ünnepi terveinken.

Lémanné Varga Rita bizonyságából megtudtuk, a lelkében a karácsonyt már teljesen másképpen éli meg mióta ​megszületett kislányuk, Eszter. Most értette meg igazán, Eszter születésén keresztül, hogy Isten mit is tett az emberekért, hogy egyszülött fiát adta értünk.​ ​Mindezt eddig is tudta, ám​ mélységében most tudta igazán átélni. Továbbá, amire még Isten rávilágított​ a számára, az, ​hogy amilyen különleges szeretettel szeret​i ő a gyermekét, Esztert, az Úr​ is ​olya​​n különleges szeretettel ölel​i​ át ​őt ​nap mint nap. Ezt a​z​ Isten szeretetet szeretné tovább adni ės megértetni Eszterkével.​ 

Léman Máté​ elmesélte nekünk a gyermekkori élményeiből, hogy minden karácsonykor hagyomány volt náluk is, tetőtől talpig kitakarítani a lakást, szenteste napján. Mire elérkezett az este, a nagy sürgés-forgásban mindenki jócskán elfáradt és bizony a testvéreivel néha akaratlanul is veszeked​tek olyankor. Ám az édesanyja ilyenkor mindig azt javasolta nekik: bocsátsanak gyorsan meg egymásnak.​ Máté ezért azt szeretné a karácsony szokásaival továbbadni a gyermekeinek, hogy a pompánál jóval fontosabb az együtt töltött minősėgi idő és a gyors megbocsátás. Tehát: minősėgi idő ės gyors megbocsátás!

Bálint Emőke gyermekkora karácsonyainak szomorú pillanataiba engedett be bennünket, bizonyságát hallhattuk, arról, milyen nehéz utat tett meg az Úr segítségével, hogy ma már a saját gyermekeinek olyan hangulatot, szerete​t​adhat ebben az időszakban is, amiről a karácsonynak valóban szólnia kell. 

S nem utolsó sorban Fejérvári Zsolt mesélt nekünk arról milyen hálás családjáért, a nem vér szerinti gyermekei szeretetéért ​, amellyel befogadták őt, s így a karácsonyt egy új megvilágításba helyezte számára.
Köszönjük mindannyiuknak a bizalmat, az őszinteséget!

A Csendes éj alatt, amit a gyülekezet együtt énekelt, könnycseppek gördültek arcokon, szemek csillogtak. Hálásak voltunk, hogy együtt lehettünk és szeretettel gondoltunk mindenkire, akik éppen máshol töltötték a Jézus születésének az ünnepét.

Az új év együtt várása szilveszter éjjelén is megtöltötte a gyülekezetet, a dicséret és a rövid közös imádság után kezdődtek a fakultatív programok. A gyerekeknél a szilveszteri kikapcsolódást a kötetlen mozi jelentette: a  nagyobbak az U.N.C.L.E embere című amerikai akciófilmet nézték, míg a kicsik az Agymanó animációval ismerkedtek tátott szájjal.

A szellemi vetélkedő házigazdája Pataki Dávid kérdéseivel megizzasztotta a négy csapatba tömörült játékosokat. A dartsversenyen Nagy Gergely vezetésével ment a szoros küzdelem. Éjfél előtt durrogtak a gyermekpezsgők, eper és alma ízekben, a hangos visszaszámlálás után mindenki kifejezhette egymásnak jövő évi jókívánságait. Volt, aki csak az asztal alól koccintott. A gyülekezet tűzijátéka további boldog mosolyt csalt főleg a gyerekek arcára.

Az újév első Istentiszteletén is szép számmal gyűltünk össze. Úrvacsorával köszöntöttük az új évet és a szeretetről szólt az igehirdetést. Isten szeretetből teremtette az embert a vele való közösségre, és a fiát is szeretetből adta nekünk. Olvassuk el Pál első levelét a Korinthosziakhoz, abból is a 13-ik szakaszt emésszük 1 Korinthosz 13-at, biztatott bennünket Heizer Tamás és Durkó István.