Hitvalló bemerítés a Terraparkban

Hitvalló bemerítés a Terraparkban

 
 

A terraparki irodaépületek, ha tudnának beszélni, leginkább a munkáról mesélnének, ám most vasárnap délelőtt egy nem mindennapi eseménynek lehettek a szemtanúi . A Liget utcai tömb udvarán a Kőszikla Baptista gyülekezet felállított egy úgynevezett bemerítési medencét, amiben hat fiatal "keresztelkedett meg".

2016. szeptember 19., hétfő

A terraparki irodaépületek, ha tudnának beszélni, leginkább a munkáról mesélnének, ám most vasárnap délelőtt egy nem mindennapi eseménynek lehettek a szemtanúi. A Liget utcai tömb udvarán a Kőszikla Baptista gyülekezet felállított egy úgynevezett bemerítési medencét, amiben hat fiatal "keresztelkedett meg". Igen, kint az udvaron, egy szauna kádhoz hasonlító kék medencét töltött fel vízzel a gyülekezet. Ebbe állt be Durkó István lelkész világos ingben és sötét nadrágban, hogy a fehér ruhát viselő fiatalokat teljes testtel hátra döntve alámerítse a vízbe. A baptisták hiszik, hogy a bemerítés egy változást fejez ki. A víz alá merülés a korábbi, Isten nélküli élet lezárását, a vízből való kiemelkedés pedig, az Istentől ajándékba kapott, új életet jelképezi. A bemerítés lehet élővízben - tavaly a gyülekezet a Balatonon tartotta a szertartást -,  vagy lehet medencében egy imaházban, uszodában, szállodában, de akár egy irodaház kertjében is.

A szertartások alkalmával a bemerítkezők először bizonyságot tesznek, azaz elmesélik történetüket arról, miért hisznek Istenben, hogyan és mikor tértek hitre. Majd következik a látványos szertartás. A házasságkötéshez hasonló ceremóniáról  a Bibliában is olvashatunk a Hóseás próféta könyvében: "Eljegyezlek magamnak örökre, eljegyezlek magamnak az igazság és a törvény, a szeretet és az irgalom ajándékával. Eljegyezlek magamnak a hit ajándékával, és megismered az Urat. " (Hós 2:21-22) 

A négy lány és két fiú megtérésének története mind nagyon egyedi, hétköznapi történet volt. Ők is megvívtak különféle félelmekkel, bizonytalanságokkal a családjukban, az iskolában, a barátságokban vagy éppen a munkaheyükön. A saját döntésük, miszerint hitüket most megpecsételték, megmutatta, hogy a mai világban is szükség van egy olyan útmutató értékre, befogadó közösségre, mint amit a Kőszikla Baptista Gyülekezet keresztény értékrendje is adhat. 

A gyülekezet a Terraparkban a Liget uca 3. szám alatt lehet megtalálni, részletesebb információt awww.kosziklagyulekezet.hu vagy a https://www.facebook.com/koszikla.budaors/  érhető el. A gyülekezet honlapján a fiatalok bizonyságtétele is elérhető.

 

http://www.budaorsinaplo.hu/kultura/20160919/hitvallo-bemerites-a-terraparkbancikk