7 tipp, hogyan törj ki az adósságcsapdából

Az olvasóimtól gyakran kapok mindenféle pénzügyi problémával kapcsolatos kérdéseket, melyekben a segítségemet kérik. A kérdések skálája az egyszerű pénzügyi tervezéstől a nagyon részletesen kifejtett üzleti veszteségekig, átverésekig, karrier problémákig és még ki tudja mi mindenig terjed. 

Ma úgy gondoltam, hogy szakítok időt az egyik olvasóm „Annie” kérdésének megválaszolására, mivel az cseppet sem mondható egyedinek. 

A kérdése rövid és egyszerű: 

„Már többször próbáltam az adósságcsapdából kikeveredni, de sohasem sikerült. Hogyan tudnék még fegyelmezettebb lenni és megőrizni a motivációmat, akaratomat ahhoz, hogy kikerüljek az adósságból?” 

Az alábbi cikkben megosztok néhány tapasztalatot, és adok 7 olyan tanácsot, amely segít a kitartásodat megerősíteni ebben a harcban. 

Ahogy én látom 

Az elmúlt években sok embert láttam izgalomba jönni attól a gondolattól, hogy megszabadulhatnak az adósságcsapdából, de sohasem mentek keresztül a szükséges folyamaton. Legtöbbjük nagyon tűzbe jött a lehetőségtől és a legjobb szándékkal vágtak neki a dolognak. Miután azonban tettek egy vagy két apró lépést, nemsokára elveszették az indulás utáni motivációjukat. 

Mások pedig figyelemreméltó javulást értek el az adósságuk leépítésében, de valamilyen okból az út közepén elveszették a kitartásukat és visszazuhanta a régi szokásaikba anélkül, hogy befejezték volna, amit elkezdtek. 

Hogyan kerülj a helyes pályára és hogyan maradj rajta 

Amikor megpróbálkozol az adósságból kikecmeregni, könnyen izgalomba hoz a tudat, hogy egyszer szabad leszel. Az ehhez szükséges munkát elvégezni azonban sokkal keményebb. 

Magad mögött kell hagynod a saját magadról kialakított képet és hagynod kell, hogy arcul csapjon a valóság. Meg kell barátkozz a gondolattal, hogy az adóság leépítése némi munkát feltételez és egyedül rajtad múlik, hogy a munka végéig motivált tudsz-e maradni. 

Ha eldöntötted, hogy hajlandó vagy megcsinálni az ezzel járó munkát, a következő dolog, hogy felismerd, ez időbe fog telni. Az a véleményem, hogy a legtöbb ember az időtényező miatt veszti szem elől az adósságcsapdából való megmenekülést. A kezdeti lelkesedés könnyen elkopik, az idő múlása pedig demotiválttá tesz és visszatérsz a régi szokásaidhoz. Nagyon nehéz a végső célt mindvégig fejben tartani. 

Ahogy ígértem, megosztom veled a 7 kedvenc tippemet ahhoz, hogy mindvégig megőrizd a lelkesedésed.

1. Őrülj meg az adósságtól 

Az adósságcsapdából való kikerülés egy olyan szituáció, ahol az érzelmi tényezők nagyon hasznosak tudnak lenni. Mikor az adósságaidra gondolsz és ez felidegesít, akkor már egy lépést tettél afelé, hogy kilépj a börtönből. El kell szánnod magad, hogy bármit megteszel, ami közelebb visz a célhoz még akkor is, ha ez nagyon nehéz lesz. 

Esetleg képzeld el magad mint Bruce Willis valamelyik Drágán add az életed moziban, egy pisztollyal a kezedben addig lősz amíg minden ellenséget elpusztítasz és eléred a célod, vagy bármi olyat képzelj el, ami fenntartja a küzdőszellemet benned. 

2. Vetkőzz le 

Rá kellett jönnöm, hogy sok ember még mindig használja a hitelkártyáját mialatt az adósságokból igyekszik szabadulni. A többség azért „vészhelyzet esetére” mindig megtart egyet. 

Viszont tudnod kell, hogy a hitelezés egy üzlet. Ha van elérhető hiteled, az azért van, mert használni fogod. 
Ezért én a követőimnek azt mondom, hogy vetkőzzenek le. Arra gondolok, hogy meg kellene szabadulnod minden hitelkerettől és légy csupasz. Ez a koncepció rettentő ijesztő lehet. 
Emlékszem, hogy éreztem magam amikor Angie és én megszabadultunk a hitelkártyáinktól, hogy később jobb legyen. Nagyon hátborzongató érzés volt. 

Valóban azt gondolom, hogy ezt az állapotot a meztelenséghez hasonlítani egy nagyon jó analógia, mivel kiszolgáltatottnak és sebezhetőnek érzed magad. De ha megteszed a megfelelő lépéseket, rá fogsz jönni, hogy igazából akkor vagy kevésbé sebezhető mikor hitelkeret nélkül vagy csupasz. 

3. Szerezz egy kiszámítható társat 

Az adósságból kivezető utat gyakran érezheted magányosnak. Ez az út gyakran sokáig is eltarthat, így ha ezalatt van valaki aki morális segítséget tud nyújtani, az nagy segítség lehet. Oszd meg az anyagi egyensúly visszanyerésével kapcsolatos célodat egy barátoddal vagy mentoroddal, aki hajlandó ebben téged bátorítani. 

A legjobb az lenne, ha olyasvalakit találnál, aki már kiszabadult az adósságaiból és megértenéd, mi mindent tett ahhoz, hogy eljusson ide. Egy megbízható társ segíthet folyamatosan látni a fényt az alagút végén. Segíthet mikor elakadsz, és észreveheti azokat a dolgokat amik nem vezetnek sehova. Egy jó és kiszámítható társ mindig a helyes úton fog tartani. 

4. Vezess naplót vagy blogot az előrehaladásodról 

A dolgok írásba foglalása a fókusz megtartásának egy nagyon jó módja. Amikor az írsz az érzéseidről, szenvedéseidről, győzelmeidről vagy bármi másról, amit a pénzvisszafizető utazásod alatt megtapasztaltál, rá fogsz jönni, hogy ez a tevékenység rákényszerít történésekről való gondolkodásra. Segíteni fog abban, hogy elkötelezett maradj a harcban és minden egyes apró cél mentén folyamatosan haladj előre. Az utazásodról való írás azért is nagyszerű, mert hátra tudsz tekinteni a korai bejegyzéseidre és látni fogod, milyen messzire jutottál, ami segíteni fogja a motivációdat a folytatásban. 

Mindemellett, néhány ismert személyes üzleti blog is úgy indult, hogy emberek elkezdték részletesen leírni az adósságból kivezető útjukat, így képesek lehettek másokat is inspirálni, sőt, még egy kis pénzt is kerestek a blogukkal! 

5. Folyamatosan képezd magad! 

A legjobb dolog, amit tehetsz az az, hogy pénzügyekben és az adósság rendezés területén folyamatosan képzed magad. Olvass könyveket, hallgass előadásokat, nézz videókat és olvass blogokat ezekről a témákról. 
Minél többet megtudsz arról, amit megpróbálsz megcsinálni, annál jobban megérted. Minél jobban megérted, annál jobban motivált leszel a célodhoz való ragaszkodásban és látni fogod az utadat egészen a végéig. Minél többet tanulsz a pénzed okos felhasználásáról, annál nagyobb irányítást szerzel a helyzeted felett. 

6. Dolgozz azon, hogy új szokásaid alakuljanak ki 

Nyilvánvaló, hogy nem tudsz kikerülni az adósságból, ha ugyanazokat a dolgokat csinálod, amik belevittek abba. Fektess nagy súlyt az új szokásokra, mint például a készpénzhasználatra (Emlékszel? Vetkőzz le!), tanulj meg havonta pénzügyi tervet készíteni, kevesebbet járj étterembe, ebédelj a munkahelyeden, csak akkor vásárolj, amikor szükséged van valamire stb. 

A szokásaid megváltoztatás igazából a gondolkodásmódod megváltozását is jelenti, ami egy maradandó változáshoz vezethet! 

7. Fókuszálj egy kicsit minden nap az adósságból való kikerülésre 

Az adóssághegyek eltávolítása egyszerre csak egy lapáttal történhet. Találd meg a módját, hogy minden nap foglalkozhassál az adósságból való kikerülés folyamatával. Olvass el egy cikket, legyen egy gondolatod a napra, mondj egy imát, találj valami újat amivel pénzt spórolhatsz, vagy hallgass meg valamit a témában. Egy kis erőfeszítés minden nap segít, hogy végig kitartó maradj és segít fenntartani a motivációdat a folytatáshoz. 

Megéri kikerülni az adósságból! 

Az önfegyelem fejlesztése és a pénzügyi tervhez való ragaszkodás valamint a kitartás egészen végig bizonyos embereknek nehezebb lehet, mint másoknak. De ha az utazás során kérlelhetetlen vagy, amikor az akadályok legyőzéséről van szó, az jócskán megkönnyíti a kijutást a kelepcéből. 

Az adósságcsapdából való kikerülés nem mindig könnyű, de mindig megéri a fáradságot! 

Forrás: Link