5 dolog, amit egy keresztény ne mondjon egy rákos betegnek

Már régóta problémát érzékelek a jószándékú gyülekezeti tagok és az olyan keresztények között, akik rákkal vagy valamilyen hasonlóan rettegett betegséggel küzdenek.

Életem során magam is gyakran érintett voltam olyan problémával, mint a rákos megbetegedés, mostanában pedig a szűkebb családomban az ilyen jellegű helyzetek még nagyobb méreteket öltöttek. Több alkalommal, mindkét oldalon állva, elég tapasztaltnak éreztem magam egy lista elkészítéséhez, amely bemutatja, hogy a keresztényeknek mit kellene és mit nem kellene mondaniuk egy olyan másik kereszténynek, aki rákban szenved.

Következzen tehát az 5 legrosszabb dolog, amit keresztényként egy rákos betegnek vagy a családtagjának mondhatsz:

 

#5 „Imádkozom, hogy Isten akarata legyen meg!”

Ezt pont akkor mondta nekem valaki, amikor elhatároztam, hogy össze kellene állítanom ezt a listát. Bár az ilyen kijelentés nagyon szellemien hangzik, sokkal inkább egy érzéketlen kibúvó. Ahogy azzal nagyon is tisztában vagy, nem kell azért imádkoznod, hogy az Isten akarata legyen meg. Isten akarata meglesz függetlenül attól, hogy külön megkéred arra, hogy tegye meg azt, amit akar. Tudom, hogy Jézus úgy imádkozott, hogy „legyen meg a te akaratod,” de ez nem az imádkozó akaratára vonatkozott. UgyanakkorJézus az imádkozásra való tanításban pontosan meghatározott kéréseket, például azt, hogy „a mi minden napi kenyerünket ad meg nekünk ma”. Igazából csak néhány konkrétummal szolgál az imádkozónak. „A legyen meg a te akaratod” nem az imádkozó egy dologra vonatkozó kérésével kapcsolatos.

És amikor egy családtagomat rákkal (vagy valami mással) diagnosztizálják, őszintén és igazán remélem, hogy Isten akarata az, hogy meggyógyítsa őt. Tény, hogy Isten elé járulok és könyörgök azért, hogy ez megtörténjen. Mégis, ha személyesen azt is imádkozod majd, hogy „legyen meg a te akaratod”, inkább mondd azt a betegnek, hogy „imádkozom érted és gondolok rád.”

 

#4. „Isten már elhordozta.”

Mostanában ez egy nagyon trendi kijelentés. De ne mondd ezt. Mert mi történik akkor, ha a kezelés nem válik be? Vagy mi van akkor, ha Isten nem gyógyít meg mindenkit? Tudom, hogy Isten tud gyógyítani. Ahogy tudom azt is, hogy korábban már sokszor megtette és hiszem, hogy a jövőben is megteszi. De nem fogja mindig megtenni. Kellemes érzés lehet magas lovon ülve a hitben ilyen kijelentéseket tenni, de valóban azt mondod, hogy Isten pontosan ebben a szituációban gyógyítani szándékozik? Ha igen, honnan tudod? Ingoványos talajon vagy barátom, különösen, ha egy olyan valakivel beszélsz, aki igen törékeny érzelmi állapotban van.

 

#3. „Ne feledd, elvégeztetett, hogy az ember egyszer meghaljon.”

Egyszer egy szerettemre vonatkozóan pont ezt mondták nekem. Persze, igaz, hogy az embernek meg kell halnia, de éppen most? Nem várhatnánk még? Kérlek, ne prédikálj nekem ilyeneket. Csak légy ember és próbálj meg együtt érezni egy sebzett, rémült személlyel. Ne felejtsd el, hogy a tíz parancsolat igazából úgy is összegezhető, hogy „ne légy gyökér”!

 

#2. „Csak hinned kell.” vagy „Minden megtörténik, ha csak akkora hited van, mint egy mustármag.”

Az én hitem volt akkora, mint egy mustármag. Mégis részt vettem a temetésen. Akkor mégsem tudtam összeszedni egy mustármag méretű hitet sem magamban? Keresztényként bocsánatot kellene ezért kérnem? Mindenki meghal egyszer és nem a hitének a hiánya miatt történik ez vele. Az egyik személy a szeretteim közül, aki rákos volt, túlélte a betegségét és a kezelés után jól van.

Pedig a mikor beteg volt, a hitem sokkal kevesebb volt, mint korábban, mikor néhányan meg meghaltak. Ez nem egy egzakt tudomány! Sem pedig egy varázslat, amelyhez egy csipet hit szükséges. Legyünk őszinték, időnként nagyon könnyen összezavarodunk. Egy bukott világban élünk, bár a következő életünkben meg fogunk menekülni, mégis, ebben a világban néha szenvednünk kell. A hozzám hasonló legtöbb embernek van olyan emléke, hogy olyan emberért imádkozott, aki később meghalt.

Azokban a pillanatokban nem tudtuk elfogadni a halált, és azt hittük, hogy Isten elvesztette a meccset. Ezért ne mondd nekem, hogy létezik egy „mágikus recept” mely szerint Isten meg akarja gyógyítani a szerettemet (vagy engem). Tartsd a szád, és ha rákos beteg vagyok, mondd inkább azt nekem, hogy szeretsz és imádkozol értem. Mondd inkább azt, hogy hozol ma este vacsorát és nem kell az étel felől aggódnom. De ne mondd nekem azt, hogy „csak higgy” vagy „csak hinned kell”. Ne csináld ezt kérlek.

 

#1 „Isten kinyilatkoztatta a számomra, hogy meg fogsz gyógyulni.”

Ezt a kijelentést is személyesen megkaptam egy közeli családtagomra vonatkozóan, aki végül nem gyógyult meg. Ha őszinte akarok lenni, azt látom, hogy manapság túl sok ember gondolja magáról, hogy ismeri Isten gondolatait és szándékait. Ne feledd, még a tanítványok is csak találgatták, hogy ki fogja Júdás helyét betölteni a tanítványok között, mivel nem ismerték ebben az ügyben Isten akaratát.

Még ezek az emberek, akik közvetlenül Jézussal jártak és beszéltek, még ők sem kaptak egyértelmű útmutatást Istentől! Az a sérült személy pedig, aki hall egy ilyen kinyilatkoztatást, gyakran magára van hagyva a hamis reményeivel és a kétségeivel, vajon ki hazudik neki? Te, vagy Isten? (Valószínűleg nem Isten.) Talán akkor a legjobb lesz, ha ezeket a vélt kijelentéseket inkább megtartod magadnak. Pontosan ez az oka annak, hogy az úgynevezett hit-gyógyítók nem szolgálnak kórházakban és ugyanez az oka annak is, hogy az ilyen „hívők” nem nyernek a lottón.

Vedd figyelembe azt a tényt, hogy te egy sebezhető emberi létező vagy, aki egy olyan valamit gondolhatsz Isten hangjának, ami valójában nem az. Persze ez nem jelenti azt, hogy Isten nem szeret téged. Csupán azt, hogy tökéletlen ember vagy és Isten nem érzi a szükségét annak, hogy konzultáljon veled mielőtt bizonyos dolgokban döntést hoz.

Miután megtörtént Jóbbal a tragédia, a bölcs barátai néhány napig csöndben maradtak. Viszont ott voltak vele, illetve elérhetőek voltak a számára.
Ne érezz késztetést arra, hogy mindenáron valamilyen szellemileg mély kijelentést tegyél. És ne engedj a kísértésnek, hogy megmutasd a hitedet vagy a szellemi győzelmeidet. Csak ne tedd. A jelenléted sokkal fontosabb, mint a szavaid. Csak légy ott és légy jelen.

 

Itt van viszont néhány dolog, amit megtehetsz, vagy meg kellene tenned:

  1. Hozz kaját.
  2. Vedd fel a gyereket az iskolában. Kérdezd meg, hogy vigyázzál-e rá egy este. Vedd magadhoz a kutyát néhány napra.
  3. Segíts a mosatlanban (csak szólj jó előre, hogy „bármikor amikor csak tudok, jövök, hogy segítsek a mosásban”). Ha igazán meg akarod mutatni a szolgálatkészséged, takarítsd ki a fürdőszobát, amíg ott vagy!
  4. Menj be a kórházba és csak ülj le az ágya mellé, vagy hozz neki ételt a büféből.
  5. Küldj virágot. Ezzel kifejezed a gondoskodásod és azt, hogy gondolsz rá. Ez rengeteget fog jelenteni annak során, amíg a szeretted átmegy ezen a hullámvölgyön.
  6. Kérdezd meg, kell-e valami a postáról, vagy vigyél-e el valamit.
  7. Ajánld fel, hogy kiváltod a receptjeit.
  8. Csúsztass egy ötezrest a zsebébe. Betegnek lenni sokba kerül.
  9. Kapd fel a kulcsait és szaladj el a kocsijával a benzinkútra, csak hogy megtankold.
  10. Ajánld fel, hogy elviszed a következő kontrollra. (Néha a családtagok túlságosan aggódnak és befeszülnek, hogy vajon milyen eredménye lesz a vizsgálatnak, így jobb, ha inkább nem vezetnek ilyenkor autót.)

Forrás: Link