4 kérdés, amit fel kell tenned, mielőtt egy gyülekezethez csatlakozol

Ezt a kérdést jópár alkalommal feltették nekem, nemcsak a gyakorlati pásztorlással foglalkozó weboldalamon keresztül, hanem mostanában mégtöbben azok közül, akik látogatóként érkeztek a gyülekezetembe. Ez egy általános kihívás. Egy új helyre költözöl. Megtalálod, hogy hol fogsz lakni és dolgozni. Beíratod a gyerekeid az iskolába. De ahol letelepedsz, gyülekezetet találni egy jóval hosszabb és bonyolultabb folyamat.

Miután végiglátogattad a szóbajöhető gyülekezeteket, az itt található négy kérdés segítségével tovább tudod szűkíteni a kört ahhoz, hogy biztos döntést tudjál hozni.

1. Ez az a gyülekezet, ahol a családom rendszeres táplálékot kaphat Isten igéjéből?

Az első kérdés, amit meg kell tudnod válaszolni. Nemcsak az Isten szavához való hűség a fontos, de a prédikáció és a tanítás is éppoly módon történik, ami folyamatosan kielégíti az én és a családom lelki szükségleteit?

Más szóval, a prédikáció a biblia könyvein keresztül jövő kielégítő, rendszeres és alapos étrendet tartalmaz a gyülekezet számára? Ez a fajta megközelítés nem nyújt automatikusan választ a kérdésre, de egy alapvető szempont az induláshoz és kiértékeléshez.

2. Ez az a gyülekezet, ahol meggyőződtem arról, hogy fontosnak tartják a lelkemmel való törődést?

A gyülekezetnek igazi pásztora/szolgálója van, aki elsődleges feladatának tartja, hogy szellemileg felügyelje a gyülekezet tagjainak lelkét? Egyszerűbben fogalmazva, az erőteljes, biblikus prédikáció nem jelenti azt, hogy az a jó neked. A személyiséged, lelked, szellemed helyes alapokon nyugszik. Kérdezd meg a pásztort. Kérdezz meg más gyülekezeti tagokat. Nem kell nagyon komoly nyomozásba bonyolódnod, ha a gyülekezet vezetésének részéről a lelki gondozás egy kiemelt feladat.

3. Ez az a gyülekezet, ahol a családom megtapasztalja a tartalmas Krisztusi közösséget és elszámoltathatóságot?

Jobb, ha tudod, szükséged lesz némi elköteleződésre egy gyülekezet felé, időt kell szakítanod a kapcsolatok kiépítéséhez, jó részt venni egyházi rendezvényeken és ahhoz, hogy ismeretséget köthess néhánnyal a pásztorok és elöljárók közül. Azért persze az elvárásaid is legyenek reálisak, mivel még nem vagy tag, ezért ne is várd el, hogy tagként foglalkozzanak veled.

4. Ez az a gyülekezet, ahol tudom szolgálni Isten népét, illetve épülésre tudom használni a kapott ajándékaimat?

Ez a kérdés segít rájönnöd, hová tudsz beilleszkedni illetve hol van szükség rád. Néhány szükség be tud töltődni a puszta jelenléteddel és elkötelezettségeddel is. Ugyanakkor, ne feltételezd, hogy a még kevesebb rálátásoddal minden ilyen szükséget azonnal képes vagy felismerni.

Ha igazán odateszed magad egy gyülekezetben, néhány hónap alatt ezekre a kérdésekre képes kell legyél megtalálni a válaszokat. Ha mind a négy kérdésre megerősítően tudsz válaszolni, akkor valószínűleg megtaláltad a következő gyülekezeted. Ennél a pontnál én bátorítanálak, hogy ne habozz, törekedj a beépülésre.

Végül egy fontos megjegyzés

Az utolsó dolog, hogy légy kitartó és buzgó a keresésben. A családodnak és neked ébernek kell maradni tudva azt, hogy nem kötöttetek szerződést a helyi gyülekezettel és nem vagytok a pásztor fennhatósága alatt amikor veletek foglalkozik. A szabadság és a számonkérhetőség hiánya egy olyan tapasztalat a gyülekezet keresésében, amit ha figyelmen kívül hagysz, az bűnös megelégedettséghez vezethet.

Más szóval, sohase dőlj hátra a székben amikor azt látod, hogy Istennek egy báránya elcsatangolt a nyájtól. Ne felejtsd el, hogy a pásztor számadási kötelezettsége az, ami vigyáz rád, még akkor is, ha ez a keresgélési idő vidám és izgalmas.

Forrás: Link