2024.04.28. Heizer Tamás - Gyülekezet - Mit kezdjünk vele?

Heizer Tamás: Gyülekezet... mit kezdjünk vele?

Bemelegítő kérdések...
- Neked személyesen mi volt érdekes/fontos és miért?
- Amikor az volt a kérdés, hogy "Te miért vagy itt (az istentiszteleten), benned mit indított el?
- Volt szó 3 nehézségről, amik miatt ma nem is olyan könnyű jól ránézni a témára (gyülekezet/egyház). Mit gondolsz ezekről?
(1) Kulturális - Már nem hiszünk a nagy történetekben (világ.magyarázatokban, meta-narratívákban). Helyette sok kis párhuzamos egyéni történet van, egyaránt érvényes szubjektív magyarázat, amit kölcsönösen el kell fogadni, tolerálni. De az egyházzal kapcsolatos biblia tanítás egy nagy történeten belül (=evangélium) érthető csak jól.
(2) Kulturális - Fogyasztói társadalom "haszonelvű" alapállása. A gyülekezetre is tudunk úgy nézni mint egy spirituális szolgáltató központra. A kérdésünk nem feltétlen az, hogy miért fontos és hogy járuljak hozzá, hanem, hogy mit ad nekem, gyerekeimnek stb.
(3) Teológiai nehézség - Önellentmondás ha a gyülekezet önmagáról "prédikál", mert az egyház létezésének az értelme önmagán túl van, Jézus által, Jézusért, és Jézus miatt létezik.

Tartalmi beszélgetés... 
Mi volt érdekes neked az első textus alapján? -- Jn 20:19-23
Az egyház genetikai kódja:
- Jézus köré épülő kapcsolati hálózat - eljött Jézus és megállt középen (19.v.)
- Jézus kommunikál ebben a közösségben a tagokkal és világgal - így szólt hozzájuk… (19.v.)
- Jézust a szenvedéseiben is követő közösség (amikor erre szükség van) - megmutatta nekik a kezét és az oldalát (20.v.)
- Jézus küldetésébe bekapcsolódó közösség - Ahogyan engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket (21.v.)
- A Szenet Lélek által kapcsolódik Jézushoz ez a közösség - rájuk lehelt, és így folytatta: "Vegyetek Szentlelket” (22.v.)
- A tétje annak, hogy az egyház/gyülekezet valóban úgy él, ahogy arra elhívást kapott - Akiknek megbocsátjátok a bűneit, azok bocsánatot nyernek, akikéit pedig megtartjátok, azoknak a bűnei megmaradnak. (23.v.) 

Ezekből a szempontokból neked mi vált fontossá? Miért? 
Ha a gyülekezet belőlünk épül ffel, nem tőlünk függetlenül olyan amilyen, akkor te melyik területen tudod erősíteni a gyülit, és melyikben akarsz fejlődni?

Jézus 2 egyházzal kapcsolatos mondanivalója benned mit indított el? Hogyan válik személyessé a számodra 
a) A gyülekezet "szebbik" arca = a győzelmes gyülekezet/egyház -- a pokol kapui sem diadalmaskodnak rajta (Mt 16:13-18)
b) az egyház "csúnyábbik" arca = a bűnnel küszködő egyház -- ha vétkezik atyád fia... megnyerted atyádfiát" (Mt 18:15-17)
c) Számodra mit jelent az, hogy ez a kettő egyszerre jellemzi Jézus szerint a gyülekezetet (az erő és a gyengeség feszültsége)? Hogyan lehet kér irányba hibázni = vagy túl idealizáljuk, vagy túl sok kompromisszumot kötünk? 

Végül, mivel a gyüli belőlünk áll, miattunk olyan amilyen... 
Téged mire hív ez a 2 szempont, amiről Jézus beszélt a Mt 16-ban és a Mt 18-ban? Tudsz-e ezek alapján valamilyen személyes célt magad elé kitűzni?