2017.11.19. - Luke Stannard - Krisztus az Ószövetségben

00:00

Krisztus az Ószövetségben (1. Mózes 15) – Luke Stannard

 
 
  • Az igehirdetés alapgondolata(i): Az egész Biblia Krisztusról szól és Ő a főszereplő az Ószövetségben is (nem csak az Újszövetségben).  Fontos jól érteni és keresni Krisztust az ószövetségben.  Amit tanulunk Krisztusról az Ószövetségben, nagyon fontos és muszáj, hogy jobban értsük, amit olvasunk az Újszövetségben. Sokszor nem figyelünk a helyes ószövetségi értelmezésre... úgy olvásunk mint egy történelmi leckét és nem kérdezzük, hogy mit tanít minket Krisztusról illetve Istenről is. 
  • Az igehirdetés (fő) üzenete(i): Krisztus a Bibliai fő üzenete... minden lap és minden történet azért fontos mert tanit minket valamit Őróla.  Nem elég csak olvásni és élvezni ami történt az akkori emberekkel, hanem mélyebbre kell menniünk, hogy keressük Krisztust mindegyik lapon.  A három pont az igehirdetésben: Hogyan tudjuk, hogy Krisztus az Ószövetségben van? Hogyan látjuk a Krisztus képet az 1. Mózes 15-ben? (ebben van 3 alpont: A kegyelmes szövetség, Istenen múlik (vállalja a bűntetést), hit által elfogadott), és Hogyan értjük Krisztus áldozatának különlegességét? 
  • Központi textus: 1. Mózes 15
    • További textus feldolgozása, mely segítő a csoport számára: (mellék textusok): Lukács 24:25-27, János 5:39-40, János 5:46, János 1:45, Zsidók 11:39-40, 1. Mózes 12:1-3, Jeremiás 34:18-20, Róma 4:1-3, Zsidók 8:7-13, 1. Péter 2:24-25, 2. Korinthus 5:19-21 (a sorrend amit használtunk vasárnap)
  • Javasolt kérdések a csoportnak, ami a gyakorlati lépések megtételéhez vezet: Miért fontos keresni Krisztust az Ószövetségben?  Hogyan változtathat minket, amikor jobban látjuk a Krisztus képet az Ószövetségben? Milyen más példát tudnánk mondani ami beszél Krisztusról? Miért fontos látni, (és hogyan) a képet, ami az igazira irányit minket? Hogyan probálunk Isten után menni (a vágott állatok közé)? Milyen módon nem járunk / járunk hitben? Az Abrámi kép (hogy elaludt), hogyan segit minket jobban érteni mit jelent, hogy hitből van üdvözségünk (Efézus 2:8-9)? 
  • Javaslat, hogy mit kezdjenek a hallgatók az üzenettel a hétköznapokban, az életükben, a gondolkozásukban: Elolvasni az Ószövetséget a "Krisztus lencsével".  Kéresni Őt minden lapon és nem csak a kedvenc helyeinken.  Sok idő tölteni a "Kereszt előtt", hogy a motivációnk ne kötelezettségből jöjjön, hanem egy megváltozott, hálás szivből.