2022.03.06. Heizer Tamás - Kísér+T+Ő

00:00

2022.03.06. Heizer Tamás - Kísér+T+Ő

Mi vált neked személyesen fontossá ebből a történetből? Amit tovább gondoltál?

- Mit gondolsz arról a két általános vélekedésről, amit cáfolni látszik ez a történet?
(1) Amikor istenélményeink vannak, vagy amikor szent gyakorlatokban vagyunk benne (ima, böjt, lelkigyakorlat stb), akkor a gonosz számára érinthetetlenek vagyunk? (Az ördög nem fél a szenteltvíztől.)
(2) Egy kritikus helyzetben a kísértés és a próba jól megkülönböztethetőek egymástól. Ha tudjuk, hogy melyikről van szó, akkor az már fél győzelem. -- Jézus esetében egyszerre volt mind a kettő.

- Mit gondolsz az ördög nyitási stratégiáiról? Találkoztál már ezekkel a személyes tapasztalataid szintjén? Ha igen, mesélj, mit tanultál belőlük?
(1) Identitás finom kikezdése - Ha Isten Fia vagy... -- Az identitásunknak arról a rétegéről van szó, hogy kikhez tartozunk és kik tartoznak hozzánk? Éltél már át ezzel kapcsolatban olyan támadást, ami elbizonytalanítani akart ezekben? Neked milyen kapcsolatok a legfontosabbak az identitásod szempontjából?
(2) Alternatív, könnyebb, fájdalommenetesebb, kényelmesebb utak a célok eléréséhez. -- Jézus esetén: "neked adom amiért jöttél, ha..." Két példa volt ezzel kapcsolatban: a) alternatív, könnyebb út az egzisztenciális boldoguláshoz a munka helyett. b) Alternatív könnyebb út a boldogsághoz a párkapcsolatokban. Van-e más olyan terület, ami neked fontos, és ahol a kísértő könnyebbnek látszó utakat kínál?

- 3 kísértés konkrétan: Ezek közül neked mi volt érdeke, hangsúlyos? Hol vívod te a csatáidat leginkább? Mit tanultál ezekből a küzdelmekből eddig?
(1) kenyér: szükségleteidet helyezd minden más és mindenki más elé
(2) templom tornácáról leugrani 
- egyrészt felelj meg a környezeted vallási elvárásainak (az Atya helyett igazodj másokhoz), 
- elég a látszat szintjén (képmutatás, alternatív valóság létrehozása kommunikáción keresztül, stb.)
(3) hatalom és bálványimádás = neked adom.... ha leborulva imádsz engem

- Nem tudjuk Jézust mindenben követni, van amiben elég őt csodálnunk. Ő a mi hősünk, nem csupán a példaképünk. -- Mit gondolsz erről? Egyet értesz ezzel? Ha igen miért, ha nem miért? Fontos-e neked ez a felismerés valamilyen szempontból? Ha igen, miért?